Muziekkussen

Muziek valt onder dynamische prikkels, door inzet van een muziekkussen is er grote kans dat een bewoner meer slaapt omdat de hersenen niet alleen meer (negatief) worden geprikkeld door statische prikkels. Er zijn veel positieve reviews te vinden op internet over het muziekkussen, waaronder bij Vilans.

Welk probleem lossen we op?

Uitleg

Je zou het muziekkussen ook kunnen introduceren bij bewoners die muziek gebruiken om in slaap te vallen of in sommige gevallen hele nachten muziek luisteren. Wanneer een muziekkussen wordt ingezet kan de muziek zachter worden afgespeeld wat valse meldingen reduceert op de meldbank.

Behoefte

Je ziet, zeker in het dementieproces, dat cliënten dynamische prikkels nodig hebben. Wanneer deze er niet zijn (bijv. in een slaapkamer) kan het zo zijn dat de cliënt deze zelf creëert. Mogelijk dat een bewoner daarom ook veel wakker kan zijn. Slaap is essentieel om te herstellen van de dag die is geweest en om energie op te doen voor de dag komen gaat. Dit zal zeker invloed hebben op een gezonder slaap/waak ritme bij onze bewoners. Hierdoor hoeven begeleiders minder intensief te begeleiden op het wakker houden van de bewoners overdag, en zal de bewoner overdag beter functioneren.

Frictie

Cliënten met bepaalde problemen slapen slecht, dit kost ook veel energie van begeleiders.

Wat is de oplossing?

De Muziekkusseninterventie speelt in op de emotionele factoren die een rol spelen bij het ontstaan van nachtelijke onrust. Dit kan behoefte aan geborgenheid zijn of het ervaren van spanning. Het kussen maakt gebruik van (non-)cognitieve restvermogens van mensen met dementie. Tot in een laat stadium van hun ziekte kunnen zij muziek herkennen. Het geeft ze houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel. De rustgevende muziek, afgestemd op de voorkeur van de oudere, zorgt voor een positieve beleving. Wij denken dat het kussen ook voor sommige clienten van Vanboeijen toepasbaar kan zijn.